De ce bucătarii adoră plita cu inducție?

De ce bucătarii adoră plita cu inducție?

Cum funcționează plita cu inducție?

Plita producătorului Yato care poate fi găsită în showroomul ViTRA, funcționează prin transmiterea de unde electromagnetice direct asupra vasului, fabricat dintr-un material feros, care astfel se încălzește rapid, pentru prepararea ușoara a mâncărurilor. Este cea mai puternica metoda de încălzire, fiind de asemenea instantă. Până la apariția plitelor cu inducție, gazul era considerat ca fiind cea mai viabilă opțiune de către bucătarii profesioniști, dar o serie de avantaje incontestabile au pus inducția electromagnetică în topul preferințelor bucătarilor șefi.

Care sunt principalele avantaje ale plitei cu inducție?

Experții noști pun în valoare 4 mari avantaje apreciate de bucătarii profesioniști după cum urmează:


În poză: Chef-ul Roman Batin

Care este diferența dintre o plita cu inducție și una pe gaz?

Diferența majoră o constituie viteza de preparare a mâncărurilor, fie ele supe, tocane sau deserturi. Fapt pentru care este atât de preferată de bucătarii profesioniști. Plita cu inducție acționează instant asupra vasului, precum și a reglajului temperaturii.

Altă diferență a gătitului cu inducție electromagnetică față de cea cu gaz este dată de tipul de vase folosite. Plitele cu inducție pot încălzi doar vasele care au în compoziție un material feromagnetic, precum oțelul emailat, fonta sau oțelul inoxidabil special. Trebuie să ținem cont totuși că nu toate vasele din inox sunt potrivite. Ele trebuie să fie compatibile cu plita cu inducție, având de regulă un simbol care atestă acest lucru. Dar acest lucru nu trebuie să devină o problemă căci la ViTRA găsește vesela potrivită.

Trebuie să folosim vase speciale pentru plita cu inducție?

Este necesar să folosim un vas de gătit compatibil cu inducția electromagnetică pentru a obține rezultate perfecte. Acestea fie sunt construite integral dintr-un material feromagnetic (fier de exemplu), fie au doar baza din acest tip de material.

Exista vreo diferență de gust între mâncărurile gătite pe plita cu inducție și cele gătite pe plite cu gaz?

Deși părerile pe internet nu sunt unanime, bucătarii care folosesc de mult timp plita cu inducție marca YATO ne confirmă că nu există nici o diferență de gust între diversele mâncăruri preparate. Singurul mod în care focul poate influența gustul mâncărurilor este în cazul unui grătar alimentat de lemne, caz în care fumul aduce acea aromă inconfundabilă. Este adevărat totuși că plita cu inducție nu are același aport în arderea la foc deschis a anumitor legume, precum ardeii grași, vinetele sau porumbul.

Gătitul pe o plita cu inducție este mai rapid?
Deoarece căldura se transmite instant, fără a se degaja întâi în aer cum se întâmpla în cazul unui aragaz, gătitul pe o plita cu inducție electromagnetică este cel mai rapid mod de a prepara alimentele. De asemenea, față de plitele electrice, cele cu inducție răspund automat la schimbările de setări pe parcursul gătitului.  

Câmpurile electromagnetice reprezintă un pericol pentru sănătate?

Cercetările efectuate în acest domeniu au demonstrat că nu există un pericol în ceea ce privește câmpurile electromagnetice, nici măcar în cazul persoanelor cu pacemakers. Câmpurile funcționează la un nivel local, iar ele sunt absorbite în totalitate de vasele speciale. În cazul în care vasul nu este compatibil, plita cu inducție nu se va aprinde.

Plita cu inducție poate scoate anumite zgomote în timpul funcționarii?

Procesul de inducție este în sine unul silențios, însă este adevărat că plita poate scoate uneori sunete neobișnuite, dar acest fapt se întâmplă din cauza vaselor folosite. Unele au în compoziție metale care sunt doar așezate în straturi, nefiind lipite între ele, acest fapt cauzând vibrații care generează zgomot. Alte cauze includ mânere sau toarte care nu sunt bine sudate, sau vase de calitate scăzută. 

Cum se curăță plitele cu inducție?

Pentru o curățare eficientă, folosiți soluții speciale dedicate pentru curățarea plitelor pe inducție, iar cu ajutorul unui răzuitor eliminați orice mizerie acumulată pe plită. Ideal ar fi să curățați plita după fiecare folosire, astfel încât să nu se acumuleze grăsime sau murdărie pe ea.

Cat consumă o plita cu inducție?

Față de o plită electrică, costul este mult scăzut datorită eficienței. În ceea ce privește comparația cu o plită pe gaz, se obține același cost de consum, dar faptul că o plită cu inducție este de 2-3 ori mai rapidă, înclină balanța în favoarea celei din urmă. Gătitul cu ajutorul unei plite cu inducție este o experiență unică. Rapiditatea și confortul sunt de neegalat în acest domeniu, iar designul elegant și întreținerea ușoară fac din plita cu inducție electromagnetică un aliat de încredere în orice bucătărie.

În acest material ți-am adus o sumedenie de argumente de ce plita cu inducție este preferata bucătarilor, dar în cele ce urmează te invităm să urmărești materialul video în care Cheful Alexei Poleakov gătește o rețetă delicioasă din piept de pui copt cu piure din cartofi, bob de mazăre și parmezan.

Cumpără online plita cu inducție și veselă profesională AICI>>> https://shop.vitra.md/ro/search?query=inductie+

 

Vitra © 2024